miercuri, 3 noiembrie 2010

Windows Phone 7



Dupa ani de zile de stagnare, sau chiar recul pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, Microsoft anunta o revenire in forta si promite experiente placute si  inovatoare o data cu lansarea noului Windows Phone 7.
Noul sistem de operare, construit de la zero de Microsoft, vine cu o multitudine de funcţii noi, printre care se numără hub-urile care permit rularea de aplicaţii web şi servicii într-o singură pagină, icon-uri personalizabile, serviciul de hărţi Bing Maps, Windows Live, Facebook, Microsoft Office Mobile, serviciul Find My Phone si integrarea XboX Live şi Zune Media.
Din pacate, posesorii (printre acestia ma numar si eu) unor telefoane care ruleaza versiunile precedente de Windows Mobile nu vor putea beneficia de un upgrade la Windows Phone 7, noul sistem urmand a fi disponibil doar pe terminale noi. Dintre acestea, s-a anuntat deja aparitia urmatoarelor modele: HTC 7 Surround, HTC HD7, HTC 7 Trophy, HTC Mozart, Dell Venue Pro, Samsung Focus, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7 si LG Quantum.
Microsoft a impus totodata cerintele minime pentru telefoanele ce vor rula noul Windows Phone 7:
-          ecran touchscreen capacitiv, cu cel putin 4 puncte de contact
-          procesor ARMv7 Cortex/Scorpion sau mai puternic (cel putin 1 GHz)
-          256 MB de RAM cu minimum 8 GB Flash
-          5 senzori: A-GPS, accelerometru, busolă, senzor de proximitate si senzor de lumina
-          accelerare DirectX 9
-          2 rezolutii ale ecranului: 480×800 WVGA si 480×320 HVGA
-          camera foto de minim 5 megapixeli, cu blitz
Ceea ce atrage la prima vedere este interfata bazata pe hub-uri, pentru o navigare usoara si precisa la categoria de aplicatii pe care dorim sa o accesam.
Aceste hub-uri pot fi accesate din ecranul principal, alaturi de alte widget-uri cu care utilizatorii isi pot personaliza smartphone-ul.  Este de retinut faptul ca interfata principala nu va putea fi modificata, ci doar completata cu hub-uri sau widget-uri noi.
Sa vedem care sunt aceste hub-uri:
          
            Start screen & Live Tiles
Usor de customizat si updatat in permanenta, ecranul de start reprezinta elementul principal de interactiune dintre utilizator si telefonul inzestrat cu Windows Phone 7. Doar cu o privire te poti  informa in permanenta asupra evenimentelor care au loc.
In functie de aplicatiile instalate, acele Live Tiles (casute dreptunghiulare) animate iti aduc instantaneu la cunostinta informatii despre mesaje, intalniri, stiri, vreme, status-ul prietenilor, totul actualizat wireless gratie unei conexiuni web. Evident, aplicatiile favorite pot fi si ele adaugate, pentru o gestionare eficienta a acestora.

Search & Maps
Functia de cautare raspunde tuturor curiozitatilor, fie ca e vorba de o informatie legata de starea vremii, de ora la care incepe filmul preferat sau de gasirea destinatiei unde dorim sa ajungem. Motorul de cautarea este Bing. Cu o simpla atingere putem accesa functia de cautare pe Internet sau serviciul de harti integrat, Bing Maps.

People Hub
People Hub reprezinta centrul de socializare al terminalului dotat cu Windows Phone 7, locul unde suntem in permanenta in contact cu prietenii, atat prin intermediul serviciilor telefonice, dar si prin cel al retelelor de socializare. De aici putem cu usurinta apela, trimite SMS sau accesa conturi Facebook sau Windows Live, dar si obtine informatii  pentru a afla adresa unui prieten oarecare. O alta inovatie o reprezinta Me card – posibilitatea de a updata statusul sau de a schimba poza de profil din cadrul retelelor de socializare direct de pe telefonul mobil.

             Email
Prezenta Outlook Mobile ne face viata mult mai usoara atunci cand vine vorba de gestionarea rapida a mesageriei. Cu Windows Phone 7 putem sorta rapid e-mail-urile, astfel incat sa le vedem doar pe cele necitite, urgent sau pe cele marcate. Exista de asemenea functia Search, pentru a cauta un e-mail anume. Putem muta/sterge mai multe mesaje simultan, iar direct din inbox se poate raspunde invitatiilor primite. Setarea conturilor functionează automat pentru Windows Live, Google, Yahoo!, dar si pentru alti furnizori cunoscuti.

Calendar
Quickly customized and constantly updated, the Start screen is home on Windows Phone 7. One glance tells you what's going on, what's happening next, what you've missed. Depending on the app, Start's animated Live Tiles might show pending messages and appointments, news and weather, or game and friend status—all refreshed wirelessly via the web. It's also yours to decorate: pin people, apps, playlists, pictures, and other favorites to Start so they're always at your fingertips.
As the only phone with Bing built in, Windows Phone 7 makes it easier to solve your
day-to-day dilemmas. Where can we eat? When is the movie? Will it rain? How do I get there? Whatever your question, the Search button and Bing Maps can help answer it. Search the web, map an address or place, and get turn-by-turn directions, down to a street-level look at your final destination.
Other phones just have address books. In Windows Phone 7, there's the People Hub. People is social central, a place to stay connected and in the loop. Skim your Facebook and Windows Live feeds and photos. Dial or text your friends, then get directions to their place. The Me card—another innovation—makes it easy to update your status or change your profile picture across multiple social networking sites, right from your phone.
The only phone with Outlook Mobile makes it easier than ever to stay on top of your inbox. With Windows Phone 7 you can quickly cut through the clutter to see only unread, urgent, or flagged messages—or press Search to pinpoint a specific mail. Move or delete messages in bulk, and respond to meeting invites right from your inbox. Streamlined account setup works with Windows Live, Google, Yahoo!, and other popular providers. It also supports multiple Microsoft Exchange accounts for work.
Windows Phone 7 ne arata detaliile urmatoarei intalniri sau eveniment la care trebuie sa participam direct pe ecranul principal. Pentru o gestionare usoara si evitarea conflictelor, detaliile personale si cele legate de serviciu sunt afisate in culori diferite. Daca suntem blocati in traffic sau ceva ne impiedica sa ajungem la ora fixate pentru o intalnire, cu o singura atingere putem trimite un e-mail prestabilit, de genul “Sunt in intarziere!”.

            Internet Explorer Mobile
Browser-ul este un Internet Explorer 9 simplificat, fără suport Flash, din pacate. Se pot deschide pana la 6 tab-uri simultan. Navigarea este simplă: functia pinch-to-zoom ne ajuta sa parcurgem pagina web cu un singur deget. In timp ce tastam, bara de adrese poate sugera denumiri website-uri.


            Find My Phone & Windows Live
Servicul Find My Phone oferit in cadrul Windows Live promite un lucru extrem de interesant: in cazul in care ne pierdem telefonul, e suficient sa ne conectam la contul nostru Windows Live, de la orice PC, pentru a ne accesa telefonul, putand inclusiv sa afisam pe ecranul acestuia un mesaj de genul “Inapoiati va rog telefonul!”. Mai mult, cu ajutorul acestui serviciu putem afla locatia telefonului!

            Pictures Hub & Camera
Cu Windows Phone 7, atat fotografierea cat si partajarea instantaneelor surprinse este la fel de simpla. O simpla atingere a butonului dedicat este suficienta pentru a face fotografii, chiar si atunci cand telefonul este blocat. Tot de aici putem ulterior trimite fotografiile prietenilor, sau sa le postam pe Facebook sauWindows Live.

            Games hub
Fara indoiala ca amatorii de jocuri vor gasi numeroase aplicatii in Marketplace, insa accesul la acestea este ingreunat de dificultatea de a le descarca din Romania, putand face acest lucru doar cu un cont Windows Live inregistrat in una din tarile acceptate.

Office Hub
Sa nu uitam ca doar cu un sistem de operare Windows  putem beneficia de Office Mobile, aplicatie extrem de necesara si care mie mi-a functionat fara repros si pe Windows Mobile 6.1. Exista versiuni mobile pentru Word, Excel si PowerPoint, cu care se pot vizualiza si edita cu usurinta toate tipurile de documente. Pentru notite exista aplicatia OneNote Mobile, in cadrul careia se pot atasa imagini sau inregistrari vocale notitelor. In plus, SharePoint Workspace Mobile face mai usoara colaborarea cu colegii de lucru

           The Music + Videos Hub
Este un adevarat centru multimedia, unde ne ascultam muzica preferata (beneficiind de sincronizarea wireless cu PC-ul sau folosind radio-ul FM incorporat) sau putem urmari diverse posturi TV, filme sau videoclipuri. Avem la dispozitie podcast-uri, playlist-uri si putem transmite direct prietenilor recomandarile noastre.

Marketplace Hub
Din pacate, centrul de aplicatii Marketplace nu permite achizitionarea de aplicatii din Romania, iar descarcarea celor gratuite este posibila doar daca avem un cont Microsoft Live inregistrat intr-o alta tara.Quickly customized and constantly updated, the Start screen is home on Windows Phone 7. One glance tells you what's going on, what's happening next, what you've missed. Depending on the app, Start's animated Live Tiles might show pending messages and appointments, news and weather, or game and friend status—all refreshed wirelessly via the web. It's also yours to decorate: pin people, apps, playlists, pictures, and other favorites to Start so they're always at your fingertips.

          Ca oricare sistem aflat la inceput de drum, Windows Phone 7 are si cateva minusuri, cele mai importante fiind legate de:
-          imposibilitatea de a face copy/paste (neajuns de care am fost nemultumit si pe precedentele sisteme de operare)
-          telefoanelor care vor rula Windows Phone 7 nu li se vor putea atasa carduri de memorie
-          nu se pot realiza apeluri video prin 3G
Exista insa promisiuni ca aceste impedimente vor fi rezolvate prin update-uri ulterioare, primul dintre acestea urmand sa apara in ianuarie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu